Zodiac siktar mot stjärnorna med deras nya automatiska system

ZODIAC PRODUCTION LINE

Zodiac Aerospace-gruppen grundades 1896. Idag är de en av världens tio bästa flygfartsproducenter med 100 anläggningar över hela världen. De levererar komponenter i tre flygfartsektorer, kabiner, flygplansstolar samt flygfartssystem och -tjänster.

På Zodiacs fabrik i Besancon, Frankrike, där de utför arbeten för luftfartssystem, startade gruppen nyligen ett projekt kallat Besancon 2020. ’Factory of the Future’ (Besancon 2020, Framtiden fabrik) vars syfte är att revidera och uppgradera fabrikens produktionssystem. Zodiac kontaktade våra kollegor hos Trilogiq France under planeringsstadiet av utbyte av deras system mot automatiska processer och arbetsflöden.

”Vi valde Trilogiq eftersom de har den erfarenhet som krävs för att hjälpa oss med att automatisera våra nya system och för deras lösningar som är lätta att använda och installera samt mycket lönsamma.”

AGV-lösningarna har utvecklats för fyra mycket olika typer av scenarier, var och en med olika uppgifter. De är varuvagnar och pant-och överföringssystem. Fyra olika tillämpningar med tre olika vagnar i varierande storlekar samt en varuvagn.

”Varuvagnen är den mest avancerade lösningen eftersom ergonomiska förbättringar var den huvudsakliga frågan i början av projektet. Nu kan våra operatörer lasta lådor direkt och AGV-systemet tar angivet antal lådor helt automatiskt vilket gör att operatörerna inte behöver lyfta något.”

ZODIAC PRODUCTION DETAIL

 

Den första grundläggande specifikationen som först skickades till Trilogiq gav dem insikt i vad som behövdes då. Zodiac utförde justeringar till lösningarna vartefter processerna utvecklades och möjligheterna visade sig. Inte långt efter att specifikationerna hade anpassats kunde AGV-systemet installeras.

 

“För att få och kunna styra ett fristående system utvecklade vi en del lösningar och nya tillämpningar själva som vi inte insåg att Trilogiq kunde ha gjort utifrån våra specifikationer. Lösningen är flexibel, anpassningsbar och lätt att utveckla och vi kan varmt rekommendera den!”

 

“De AGV-enheter som installerades för sex månader sedan har utvecklats.  De flesta som besöker oss och ser AGV-enheterna i arbete blir förvånade att se att systemet är så enkelt och ändå kan utföra så många olika saker.  Vi förklarar att vi först skapade det tillsammans med Trilogiq och därefter utvecklade det så att det kunde utföra nya funktioner. De är överraskade över resultatet, med tanke på att vi inte hade någon kunskap om automatiska system men ändå har kunnat skapa nya, innovativa lösningar med Graphit och AGV.”

ZODIAC AGV

De tillämpningar Zodiac har installerat nu, och som inte är såsom de trodde de skulle se ut från början, kommer att fortsätta att utvecklas tillsammans med att fabrikens mål förändras. Nästa projekt är en ny AGV-enhet.

Se videon:

Kontakta oss för råd om ni funderar på ett nytt automatiserat system. Våra designteam tillhandahåller en komplett tjänst, från design av lösningar till levererans och installation.